Restaurant Paleis Het Loo Apeldoorn

Restaurant nabij Paleis Het loo

restaurant Paleis het loo Apeldoorn

Ongeveer 10 min. lopen vanaf ons restaurant ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor het publiek.

De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn fraaie ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland heeft een bezoek aan het paleis in elk jaargetijde zijn bekoring.

Openingstijden Paleis Het Loo

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, in de Oostvleugel van het paleis, is geopend vanaf 13.00 uur.

Gesloten
Maandag, tenzij een feestdag.
Nieuwjaarsdag.

Route van/ naar Paleis het Loo

De routebeschrijving van Paleis Het Loo in Apeldoorn naar Restaurant De Bon Vivant.


Grotere kaart weergeven

Geschiedenis van Paleis Het Loo

Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo aan, om ernaast een nieuw jachtverblijf op te trekken. Het terrein leent zich bijzonder goed voor een tuinaanleg met waterwerken vanwege de natuurlijke wateraanvoer vanuit de heuvels. De stadsmeestertimmerman van Leiden, Jacobus Roman (1640-1716) die in 1689 hofarchitect zou worden, ontwierp een vierkant hoofdgebouw (corps de logis) in classicistische stijl, met aan weerszijden ervan zijvleugels. Hoofdgebouw en vleugels waren met elkaar verbonden via halfronde colonnades.

Nadat Stadhouder Willem III koning van Engeland was geworden, liet hij het paleis van 1691-1694 uitbreiden met vier paviljoens (een binnen- en een buitenpaviljoen aan weerszijden van het hoofdgebouw) die het hoofdgebouw met de zijvleugels verbonden. De colonnades werden daarbij verplaatst naar de nieuw aangelegde tuin. De paviljoens bevatten de koninklijke appartementen van stadhouder Willem III en Mary Stuart, evenals de eetzaal, paleiskapel en schilderijengalerij. Het interieur werd ontworpen door Daniël Marot. De plafondschilderingen zijn van de hand van Johannes Glauber en Gerard de Lairesse. Dirk Valkenburg werkte volgens Jan van Gool rond 1700 aan de verfraaiing met vogels- of jachttaferelen.

http://www.paleishetloo.nl

Geef een reactie