Het Aardhuis Apeldoorn

In de bossen rondom Apeldoorn is het Aardhuis gelegen. In de Kroondomeinen nabij het Loo staat het jachtchalet van Koning Willem drie. Een leuke dag uit nabij Apeldoorn? Het Aardhuis biedt een leuke en leerzame activiteit.

Het Aardhuis in Apeldoorn

Het Aardhuis dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het Aardhuis is gebouwd. Dit is een pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo nabij Hoog Soeren (Apeldoorn).
De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).
In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding “Jachtchalet”.

Gedeeltelijk is het gebouw nog ingericht als jachtchalet. Veel herinnert aan Koning Willem III en aan Prins Hendrik. Authentiek zijn de trapopgang, de grote zaal met bijzonder plafond en de stijlkamer waarin zich histroische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten bevinden.

Na royale en rampzalige tijden te hebben doorstaan is het AARDHUIS ruim 20 jaar geleden ingericht als museum / bezoekerscentrum waar u het koninklijk karakter nog steeds terug kunt vinden. Dit kunt u o.a. zien in de zgn. stijlkamer die koning Willem III helemaal heeft ingericht in het teken van de jacht.

De website: www.restauranthetaardhuis.nl

Restaurant De Bon Vivant in Apeldoorn

Op nog geen 10 minuten rijden van ons gezellige restaurant ligt museum Het Aardhuis. Tal van activiteiten zijn hier in de natuur te beleven. Na een inspirerende dag, heerlijk dineren? Dan bent u bij restaurant De Bon Vivant aan het juiste adres!